» Stupnica SHU
Stupnica štipľavosti

Štipľavosť chilli papričiek spôsobuje látka capsaicin. Táto látka dráždi receptory chuti v ústach. Na meranie štipľavosti sa používa tzv. Scovilleho stupnica, ktorá je pomenovaná po Wilbur L. Scoville, americkom chemikovi, ktorý v roku 1912 zverejnil metódu kvantitatívneho porovnávania štipľavosti papričiek - Scovilleho Organoleptický test. Na meranie podľa tohto testu je potrebná paprika, voda a cukor. Paprika sa zmieša s vodou a cukrom a následne sa ochutná. Ak roztok štípe, zriedi sa vodou a opäť ochutná. Tento proces sa opakuje do stavu, kedy roztok neštípe. Počet zriedení tak zodpovedá príslušnému číslu SHU (koľkokrát musí byť roztok zriedený, aby kapsaicín nebol detekovaný chuťou).

Príklad:

Sladká paprika neobsahuje žiadny kapsaicín tak na Scovilleho stupnici hodnotu 0 (paprika je celá, neriedená a neštípe. Pre predstavu napr paprička habanero pálivosť cca 300 000 SHU, z čoho plvyplýva, že roztok musí byť 300 000 krát zriedený vodou, aby bol kapsaicín nedetekovateľný.

Tabuľka SHU pre rôzne druhy papričiek

Paprička SHU
Sladká paprika 0
Pimento, Pepperoncini 100 - 500
Santa Fe Grande 500 - 1000
Poblano/Ancho 1000 - 1500
Rocotillo 1500 - 2500
Jalapeňo 2500 - 5000
Chipotle 5000 – 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol 10,000 – 30,000
Cayenne/Tabasco 30,000 – 50,000
Piquin /Chiltepin 50,000 - 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100,000 - 350,000
Red Savina Habanero 350,000 - 600,000
Naga Jolokia 800,000-1,000,000
Čistý kapsaicin 16,000,000


Na našej stránke hodnotíme produkty v stupňoch štipľavosti od 1 do 10 + + +. Aj keď si uvedomujeme, že každý má úplne iný prah "bolesti" (niekoho štípe viac, iného menej), snažíme sa, aby táto stupnica bola čo najpresnejšia a bola Vám pomocníkom pri Vašom nákupe.

Tabuľka hodnotenia štipľavosti v našom obchode

Stupeň štipľavosti SHU
1 0 - 100
2 100 - 500
3 500 - 1000
4 1000 - 3000
5 3000 - 5000
6 5000 - 10,000
7 10,000-20,000
8 20,000 - 30,000
9 30,000 - 50,000
10 50,000 - 100,000
10+ 100,000 - 500,000
10++ 500,000 -1000.000
10+++ 1,000,000 a víac
N2I2ZWQ