Štipľavosť chilli papričiek spôsobuje látka capsaicin. Táto látka dráždi receptory chuti v ústach. Na meranie štipľavosti sa používa tzv. Scovilleho stupnica, ktorá je pomenovaná po Wilbur L. Scoville, americkom chemikovi, ktorý v roku 1912 zverejnil metódu kvantitatívneho porovnávania štipľavosti papričiek - Scovilleho Organoleptický test. Na meranie podľa tohto testu je potrebná paprika, voda a cukor. Paprika sa zmieša s vodou a cukrom a následne sa ochutná. Ak roztok štípe, zriedi sa vodou a opäť ochutná. Tento proces sa opakuje až do stavu, kedy roztok neštípe. Počet zriedení tak zodpovedá príslušnému číslu SHU (koľkokrát musí byť roztok zriedený, aby kapsaicín nebol detekovaný chuťou).
Príklad:
Sladká paprika neobsahuje žiadny kapsaicín tak na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neriedená a neštípe. Pre predstavu napr paprička habanero má pálivosť cca 300 000 SHU, z čoho plvyplýva, že roztok musí byť 300 000 krát zriedený vodou, aby bol kapsaicín nedetekovateľný.
Tabuľka SHU pre rôzne druhy papričiek
Paprička | SHU |
Sladká paprika | 0 |
Pimento, Pepperoncini | 100 - 500 |
Santa Fe Grande | 500 - 1000 |
Poblano/Ancho | 1000 - 1500 |
Rocotillo | 1500 - 2500 |
Jalapeňo | 2500 - 5000 |
Chipotle | 5000 – 10,000 |
Serrano/Manzano/De Arbol | 10,000 – 30,000 |
Cayenne/Tabasco | 30,000 – 50,000 |
Piquin /Chiltepin | 50,000 - 100,000 |
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye | 100,000 - 350,000 |
Red Savina Habanero | 350,000 - 600,000 |
Naga Jolokia | 800,000-1,000,000 |
Čistý kapsaicin | 16,000,000 |
Na našej stránke hodnotíme produkty v stupňoch štipľavosti od 1 do 10 + + +. Aj keď si uvedomujeme, že každý má úplne iný prah "bolesti" (niekoho štípe viac, iného menej), snažíme sa, aby táto stupnica bola čo najpresnejšia a bola Vám pomocníkom pri Vašom nákupe.
Tabuľka hodnotenia štipľavosti v našom obchode
Stupeň štipľavosti | SHU |
1 | 0 - 100 |
2 | 100 - 500 |
3 | 500 - 1000 |
4 | 1000 - 3000 |
5 | 3000 - 5000 |
6 | 5000 - 10,000 |
7 | 10,000-20,000 |
8 | 20,000 - 30,000 |
9 | 30,000 - 50,000 |
10 | 50,000 - 100,000 |
10+ | 100,000 - 500,000 |
10++ | 500,000 -1000.000 |
10+++ | 1,000,000 a víac |